Blogin facelift

Hyvä lukija,

Blogini on varsin nuori. Siitä huolimatta lukijoita näille sivuille on kerääntynyt enemmän kuin osasin odottaa. Olen siksi alkanut kokea erilaista vastuuta siitä, mitä ja miten kirjoitan. Koko ajan fokus, missio, on ollut selvä. Tuomas Enbusken sanoin: Haluan tehdä yhteiskunnallisesta keskustelusta älykkäämpää.

Jokaiselle väitteelle ja olettamukselle tulisi löytyä perusteet.

Kuitenkin olen ollut hieman tyytymätön linjaani. Olen kyllä tuottanut faktapitoista informoivaa tekstiä, mutta myös vapaamuotoisempaa ja ainakin jossain määrin rakentavaa yhteiskuntakritiikkiä. Taloustieteellisen tutkimuksen kautta lähestyminen on äärimmäisen mielenkiintoista itselleni, ja tilastojen valossa myös lukijoilleni. Samaan aikaan vapaamuotoisempi yhteiskunnallinen pohdinta ja filosofointi on tapani rentoutua iltaisin kynttilöiden valossa ja silloin tällöin viskilasillisen ääressä, kuin myös ystävieni kanssa keskustellessani. Valitettavasti olen sekä blogissani että osittain Twitterissä käymissäni keskusteluissa sortunut jaarittelemaan ilman tieteellisten tutkimustulosten välitöntä läsnäoloa. Ilman sitä en ole sen parempi keskustelija kuin kritisoimani näennäisfaktoihin vetoavat poliitikot ja muut keskustelijat. Informaatiotulvassa ei ole riittävää tutustua tutkimuksiin ja kertoa näiden tuloksista vapaamuotoisesti, viittaamatta niihin sen tarkemmin. Jokaiselle väitteelle ja olettamukselle tulisi löytyä perusteet.

Ai miksi perusteet?

Näkymätön, vaikkakin taustalla piilevä, evidenssi avaa trollaajille ja kritiikkini kohteille mahdollisuuden kyseenalaistaa ajatuksiani. Mikäli näyttö kulkee käsi kädessä ulostulon kanssa, ei niin sanotusti turhille ja pahantahtoisille vastaväitteille ole sijaa. Keskustelu siirtyy siten ihmisistä asioihin ja niille, joiden substanssiosaaminen ei riitä, on varattu paikka katsomon puolella.

Haluaisin siis viedä blogia enemmän asiapitoiseen suuntaan – onpa kysymys niin akateemisemmasta kuin vapaamuotoisemmastakin kirjoittamisesta. Haluan omalta osaltani informoida lukijaa oman alani keskeisistä tutkimuskohteista, kysymyksenasettelusta sekä tuloksista. Olennaista onkin kysyä, miksen ole tarpeeksi panostanut informatiivisuuteen kannanotoissani/pohdinnassani. Näkisin asian sekä blogin että Twitterin osalta siten, että olen pyrkinyt osallistumaan keskusteluun liian aktiivisesti suhteessa omaan aikatauluuni. Sama pätee moneen muuhunkin työskentelyyn. Kun yrittää tehdä liian paljon liian vähäisellä ajalla, laatu kärsii. Kuten olen yhteiskunnallisesta keskustelusta aiemmin todennut, laadun puute on keskustelun isoin uhka. Siksi pyydän lukijoiltani anteeksi ja parannan touhuni tasoa.

Toinen kompastuskivi on ollut liian laajan skaalan kiinnostus. Olen aina ollut kiinnostunut monista asioista. Aika on kuitenkin rajallista, ja parhaisiin tuloksiin pääsee keskittymällä vain keskeisimpiin kiinnostuksen kohteisiinsa. Tämän oivalluksen myötä ymmärtänen jättää yhä useamman poliittisen debatin kokonaan väliin. Varsinkin, jos kysymys koskee puhtaita arvovalintoja, joiden perusteeksi on mahdotonta löytää tieteellisiä perusteita. Toisaalta on kaikkien kannalta parasta jättää oman osaamisalueensa ulkopuoliset mittelöt asiaan perehtyneille. Täten toivon, että jakamani risut ja ruusut ovat edelleen perustellumpia. Haluan muistuttaa, että minullakin on arvomaailmani, muttei minussa ole tarpeeksi poliitikon vikaa kertoakseni niistä täällä tai somessa. Intohimoni on taloustiede ja sen pohjalta tehty lainsäädäntö. Siksi juuri oman alani tutkimuskohteet ja niistä keskusteleminen ovat jatkossa blogini sekä twiittieni työmaa.

Nyt kun olen sinulle kertonut sisällöllisestä kasvojenkohotuksesta, kerrataanpa hieman sitä, millainen blogin alkutaival on ollut

Perustin blogin syksyllä 2018 eri platformille. Sivut toimivat hyvin, mutta lukijoiden kertyessä yllättävän pian heräsi halu askarrella tyylikkäämmät verkkosivut. Alkuvuoden aikana olenkin vaihtanut sivun ulkoasua ja rakennetta useaan otteeseen, sillä navigaatio sekä visuaalinen ilme eivät ole miellyttäneet. Kuitenkin nyt sivusto toimii nähdäkseni riittävän hyvin kaikilla eri laitteilla, ja ulkonäkö on saanut hyvää palautetta. Kehitystyö onkin siltä osin tullut päätökseen ja vastedes panostan sisällön kehittämiseen, kuten yllä totesin.

Kiitos Santeri Sariolle uusien verkkosivujen logosta!

Sivustolle tulee palaamaan infosivu minusta ihmisenä. Sivustolta tulee jatkossa löytämään myös linkit kaikkiin palveluihin, joissa pian avausjakson saavan Niko Kanervo Talk Show’n jaksoja voi seurata.

Kuinka usein blogeja ilmestyy?

Olen saanut tätä koskien jonkin verran kysymyksiä, joten on paikallaan vastata. Blogeja ilmestyy tulevaisuudessa arviolta ainakin kerran viikossa. Ilmestymisajankohta vaihtelee jonkin verran sen mukaan, miten löydän kiinnostavia kirjoittamisen aiheita. Podcastin starttaaminen on hieman venynyt kiireiden vuoksi, mutta ilmestymisfrekvenssi tullee olemaan kerta kahta viikkoa kohden.

On ilahduttavaa, että olet löytänyt sivuilleni ja toivottavasti viihdyt blogin, podcastin ja twiittien parissa jatkossakin! Terveisin, Niko